ŞULE AĞAYAR
SOLO HEYKEL SERGİSİ

ERGENLIK MASKELERI

Ergenlik; cinsiyet hormonlarının salgılanmaya başladığı ve bedenin hızlı bir değişim ve gelişim sürecine girerek yetişkin bedeni özellikleri kazandığı dönem Ergenlikte bedenin bu hızlı değişimine, bedenin yetilerinin nerede ve nasıl kullanılacağına karar verecek olan zihinsel değişimler eşlik etmez; zihinsel gelişim bedensel gelişimle eşzamanlı değildir. Ergenliğin kriz olarak itelendirilmesinde, birçok başka etken yanında bu dengesizliğin önemli payı vardır.

Bu krizin yönetilmesi amacıyla çeşitli kültürlerde görkemli törenlerle ritüeller eşliğinde kutlanan ergenlik; sadece bireyin yaşadığı bir olgu olarak algılanmayıp, toplumsal boyutuyla da önemsenmiştir.

Ritüellerde öne çıkan özelliklerin ilki, kişinin önceki statüsünü kendisine yabancılaştırmasıdır. İkinci olarak, eski statü ve rollerin “öldüğü” bir ara durum, ölüm ve yeniden dirilme sembolizmi kişinin eskiyle olan zihinsel kopuşunun keskinliğini, bir anlamda işin ciddiyetini, ona hatırlatmak ve kavratmak için yaratılmaktadır. Ergin olabilmek için dünyadaki ruhlar tarafından kutsanmış olmalıdır. Kutsanma da ölüleri temsil eden maskelerle, ruhların yardımı ile olur.

Maskenin değişmeyen yüzü, istikrarın ve sürekliliğin bir sembolüdür; yüzü gizleyerek korur, istenen kişiliğe bürünerek ergenlik yolculuğunu güvenli yapar, bireylerin kimliklerini ve yaşamdaki yerlerini keşfetmelerine yardımcı olur, ergenlerin yetişkin yaşamlarında taklit etmeleri gereken idealleri simgeler Maskenin ciddi ifadesinde gözlerin tamamen kapalı olması ağırbaşlı olmasını, küçük ağzı çok konuşmamasını ve dedikodu yapmamasını, küçük kulakları dedikoduları dinlememesini tembihlemektedir. Maskenin yüksek alnı ve parlak cildi gençliğinin güzelliğini ifade etmektedir.

Afrika ergenlik maskelerinden esinlenerek ortaya çıkan “Ergenlik Maskeleri” heykel serisi erginliğe geçiş sürecini anlamaya, hoş görmeye ve yaşadıkları bu zor dönemde ergenlerin yanında olmaya davet ediyor.